czwartek, 30 czerwca 2011

TORT ŚMIETANOWY CIOCI ZOSI.

Postanowiłem troszkę zmienić temat swoich wpisów. Przedstawiam więc przepis na Tort śmietanowy z Ananasami z wtrąceniami RPGowymi. Zapraszam do wypieków, świetnie się nada na sesje. Istnieje jednak ryzyko że całkowicie ją zdominuje.

UWAGA!!! Odpowiednie wykonanie wymaga udanych testów na ZRĘCZNOŚĆ, SZYBKOŚĆ i OPANOWANIE. Osoby o słabych statystykach powinny przekazać go w ręcę bardziej kompetentych osób. Bardzo przydatne może się okazać Zdolność Nadnaturalna: Odporność na Wysoką Temperaturę. Uniknie się dzięki niej poparzeń.


BISZKOPT
składniki na blachę 24 cm
8 jaj
8 łyżek dużych cukru
7 łyżek mąki pszennej + 1łyżka mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki płaskiej proszku do pieczenia
1 łyżeczka octu (winnego, normalnego) lub spirytusu

WYKONANIE
białka oddzielić od żółtek
białka ubić z cukrem na sztywno
dodać żółtka i ubijać
dodać mąki z proszkiem
wymieszać dobrze żeby nie było grudek
wlać do tortownicy usmarowanej uprzednio masłem i obsypanej bułką tartą
piec w temp. 180 stopni przez 35-40 minut
Sprawdzić wykałaczką (nieudany test na ZRĘCZNOŚĆ grozi poparzeniem, posiadanie Odporności na Wysoką Temperaturę, neguje go)

Jak się wystudzi to podzielić na 3-4 placki (wymaga udanego rzutu na ZRĘCZNOŚĆ)

MASA ŚMIETANOWA
1 litr śmietany
6 łyżek cukru
1 cukier waniliowy
3 łyżki żelatyny rozpuszczone w szklance z gotującą wodą
1 Puszka ananasa

Sokiem z ananasa polać przecięte placki (można dodać wódkę, albo wypić samą)

3 szklanki śmietany ubić z 4 -5 łyżkami cukru i cukrem waniliowym na sztywno i dodać 3/4 szklanki letniej żelatyny (żeby nie była sztywna) (nieudany test SZYBKOŚCI grozi zważeniem się masy)
Dodać ananasy i wymieszać
Rozłożyć na placki

Resztę śmietany ubić z resztą cukru, dodać pozostałą letnią żelatynę i obłożyć tort
Udekorować według woli, wiórkami kokosowymi albo czekoladą.

WSTAWIĆ DO LODÓWKI I POCZEKAĆ AŻ SIĘ WYZIĘBI. (należy wykonać test na OPANOWANIE, nieudany powoduje przedwczesną konsumpcję)

2 komentarze:

  1. Już coś podobnie kulinarnego pisał Rafał Olszak (sajgonki), a także Khaki na swoim blogu.

    Dobry pomysł, jeżeli realizowany od czasu do czasu na blogu.

    OdpowiedzUsuń
  2. 'Istnieje jednak ryzyko że całkowicie ją zdominuje.' - ja bym orzekł, iż istnieje uzasadnione ryzyko splądrowania lodówki 'kucharza' przez wygłodzonych studentów / erpegowców ;).

    Pozdrawiam,
    Skryba.

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...