Postanowiłem troszkę zmienić temat swoich wpisów. Przedstawiam więc przepis na Tort śmietanowy z Ananasami z wtrąceniami RPGowymi. Zapraszam do wypieków, świetnie się nada na sesje. Istnieje jednak ryzyko że całkowicie ją zdominuje.
UWAGA!!! Odpowiednie wykonanie wymaga udanych testów na ZRĘCZNOŚĆ, SZYBKOŚĆ i OPANOWANIE. Osoby o słabych statystykach powinny przekazać go w ręcę bardziej kompetentych osób. Bardzo przydatne może się okazać Zdolność Nadnaturalna: Odporność na Wysoką Temperaturę. Uniknie się dzięki niej poparzeń.
BISZKOPT
składniki na blachę 24 cm
8 jaj
8 łyżek dużych cukru
7 łyżek mąki pszennej + 1łyżka mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki płaskiej proszku do pieczenia
1 łyżeczka octu (winnego, normalnego) lub spirytusu
WYKONANIE
białka oddzielić od żółtek
białka ubić z cukrem na sztywno
dodać żółtka i ubijać
dodać mąki z proszkiem
wymieszać dobrze żeby nie było grudek
wlać do tortownicy usmarowanej uprzednio masłem i obsypanej bułką tartą
piec w temp. 180 stopni przez 35-40 minut
Sprawdzić wykałaczką (nieudany test na ZRĘCZNOŚĆ grozi poparzeniem, posiadanie Odporności na Wysoką Temperaturę, neguje go)
Jak się wystudzi to podzielić na 3-4 placki (wymaga udanego rzutu na ZRĘCZNOŚĆ)
MASA ŚMIETANOWA
1 litr śmietany
6 łyżek cukru
1 cukier waniliowy
3 łyżki żelatyny rozpuszczone w szklance z gotującą wodą
1 Puszka ananasa
Sokiem z ananasa polać przecięte placki (można dodać wódkę, albo wypić samą)
3 szklanki śmietany ubić z 4 -5 łyżkami cukru i cukrem waniliowym na sztywno i dodać 3/4 szklanki letniej żelatyny (żeby nie była sztywna) (nieudany test SZYBKOŚCI grozi zważeniem się masy)
Dodać ananasy i wymieszać
Rozłożyć na placki
Resztę śmietany ubić z resztą cukru, dodać pozostałą letnią żelatynę i obłożyć tort
Udekorować według woli, wiórkami kokosowymi albo czekoladą.
WSTAWIĆ DO LODÓWKI I POCZEKAĆ AŻ SIĘ WYZIĘBI. (należy wykonać test na OPANOWANIE, nieudany powoduje przedwczesną konsumpcję)
Już coś podobnie kulinarnego pisał Rafał Olszak (sajgonki), a także Khaki na swoim blogu.
OdpowiedzUsuńDobry pomysł, jeżeli realizowany od czasu do czasu na blogu.
'Istnieje jednak ryzyko że całkowicie ją zdominuje.' - ja bym orzekł, iż istnieje uzasadnione ryzyko splądrowania lodówki 'kucharza' przez wygłodzonych studentów / erpegowców ;).
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Skryba.